Finał III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – Niezapomniana Gala Kulinarnych Emocji
23 czerwca 2025 roku Aula Kryształowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stała się miejscem, w którym młode talenty kulinarne świętowały swoje osiągnięcia w ramach III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Uroczystość, która przyciągnęła pasjonatów sztuki kulinarnej oraz przedstawicieli branży, była pełna emocji, wzruszeń i kulinarnych uniesień. Wieczór poprowadzili prezeska Belvedere Gourmet Group i założycielka Akademii, Elżbieta Nitsze, oraz ekspert merytoryczny Paweł Gruba, którzy w ciepłych słowach przywitali gości i podziękowali wszystkim za wkład w rozwój Akademii.
W trakcie wydarzenia nie zabrakło podziękowań dla Mecenasów, którzy przez cały rok wspierali Akademię. Pamiątkowe Statuetki odebrali na scenie przedstawiciele firm: Chefs Culinar, Rational AG, Barry Callebaut Polska, Sempre Group, Unilever Polska oraz Segafredo. Uroczystość zyskała także charakter wyjątkowy dzięki podziękowaniom skierowanym do Patronów Honorowych Akademii – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Bocuse d’Or Poland, a także patronów medialnych, w tym magazynów „Szef Kuchni”, „Restaurant Management”, „Horeca Business Club” i „Restauracja”.
Wieczór obfitował także w wzruszające chwile, w tym wyświetlenie filmów, które przywołały wspomnienia z intensywnego roku akademickiego. Uczestnicy, którzy przez 15 warsztatów kulinarnych zdobywali wiedzę i doświadczenie od doskonałej kadry szkoleniowej, zostali po raz kolejny docenieni za swoje zaangażowanie i pasję.
W tym roku Akademickim wyjątkowym akcentem była obecność Christophera Haatufta, norweskiego szefa kuchni z gwiazdką Michelin, który poprowadził gościnny warsztat, a Elżbieta Nitsze zapowiedziała, że ta tradycja będzie kontynuowana w kolejnych edycjach.
Zanim przyszła pora na najważniejsze momenty wieczoru, Paweł Gruba zaprosił do uroczystego wręczenia dyplomów absolwentom III Edycji Akademii. Studenci, którzy zakończyli rok akademicki 2024/2025, odebrali swoje dyplomy, a na ich twarzach malowały się duma i radość z osiągnięć, które były wynikiem ich ciężkiej pracy. Po ceremonii wręczenia dyplomów przyszedł czas na najbardziej wyczekiwany moment – Ceremonię Wręczenia Nagród dla najzdolniejszym studentów rocznika.
Wyróżnienia przyznano na podstawie punktów zdobytych przez studentów w trakcie 15 warsztatów. Trzy pierwsze wyróżnienia i nagrody w postaci specjalistycznych kursów cukierniczych w Sponsorowane Warsaw Academy of Pastry Arts trafiły do Oskara Wolnego (IV Wyróżnienie) reprezentanta Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, Julii Janik (III Wyróżnienie) z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Jakuba Jacolika (II Wyróżnienie) z Zespołu Szkół im. J. K. Kluka w Wojewodzinie. Wyróżnienie i nagrodę w postaci wyjazdu kulinarnego wraz z warsztatami kulinarnymi do LanSdberg am Lech koło Monachium ufundowaną przez Mecenasa Akademii firmę Rational AG zdobył Mateusz Rutkowski (I Wyróżnienie) z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Nagrodą, która wzbudziła szczególne emocje, była ta przyznana Najlepszemu Cukiernikowi rocznika Akademii. Zwycięzcą tej kategorii został Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który otrzymał pięciodniowy intensywny kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska.
Nagrody wręczali przedstawiciele firm-mecenasów.
Główna nagroda Akademii ufundowana przez jej organizatora markę Belvedere Gourmet Group, i tytuł Najzdolniejszego Studenta, trafiła do Joanny Kanieckiej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Zwyciężczyni odbędzie 11-dniową podróż kulinarną połączoną ze stażem w jednej z najbardziej renomowanych restauracji na świecie – Jordnaer w Kopenhadze, gdzie będzie doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem szefa kuchni Erica Vildgaarda, zdobywcy trzech gwiazdek Michelin. W ramach wyjazdu zwyciężczyni Akademii pozna nie tylko tajniki kuchni w Jordnaer, ale także w innych czołowych restauracjach Kopenhagi, będącej jednym z liderów kulinarnego świata.
Zaraz po ogłoszeniu zwycięzców, Elżbieta Nitsze przekazała słowo prof. dr hab. Michałowi Zasadzie, rektorowi Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który wręczył nagrody specjalne dla najlepszych studentów – Joannie Kanieckiej i Mateuszowi Rutkowskiemu. Absolwenci otrzymali indeksy na studia w SGGW na kierunek Gastronomia i Hotelarstwo, co stanowiło ukoronowanie ich wspaniałych wyników w rankingu Akademii.
Na koniec wieczoru Elżbieta Nitsze zapowiedziała nowe inicjatywy, które czekają na studentów Akademii w nadchodzącej edycji. Wśród nowości znalazły się wyjątkowe warsztaty z szefem kuchni Robertem Mazurem, byłym współpracownikiem Gordona Ramsaya, który poprowadzi całodniowy warsztat kulinarny w nadchodzącym roku akademickim. Ponadto, Akademia zyskała nowych trenerów kulinarnych oraz ekspertów Akademii. Do grona mecenasów Akademii dołączyli również nowi Partnerzy, w tym Hotel Sofitel Warsaw Victoria, Natura Dystrybucja, Cremajo oraz Instytut Sadkiewicza w Bydgoszczy. Elżbieta Nitsze zdradziła również, że wkrótce ukaże się książka kulinarna, zawierająca przepisy najlepszych studentów i mentorów Akademii.
Po części oficjalnej, goście zostali zaproszeni na koktajl party, gdzie mogli porozmawiać, wymienić się doświadczeniami i świętować zakończenie trzeciej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wieczór był pełen emocji i kulinarnych inspiracji, a młodzi adepci sztuki kulinarnej zyskali nie tylko cenne nagrody, ale i niezapomniane wspomnienia, które na długo pozostaną w ich pamięci.
Organizatorzy wyrazili ogromne podziękowania mecenasom projektu i sponsorom III Wielkiej Gali Finałowej: Chefs Culinar, Rational AG (główni mecenasi), Akademii Czekolady Callebaut, Sempre, Cheman, Unilevel Polska, Segafredo, Dajar. Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d’Or Poland.
O Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Akademia Mistrzów Samku by Belvedere to autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji. Dlatego też Akademia zakłada ewolucję zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to, aby być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także mecenasów mogących objąć ją opieką.
Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl oraz na profilach społecznościowych: facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku, instagram.com/akademiamistrzowsmaku





